Pegasusturnsters winnen vier keer zilver bij Friese kampioenschappen

Joure- Op zaterdag 17 juni werden de Friese kampioenschappen turnen in de 3e en 4e divisie georganiseerd. Vanuit de twee voorronden hadden maar liefst 15 turnsters van Pegasus zich voor de provinciale kampioenschappen gekwalificeerd. De prestaties van de vertegenwoordiging van de Lemster vereniging mogen zeker goed genoemd worden. Eigenlijk onvoorstelbaar dat de meeste turnsters met weinige trainingsuren op enkele toestellen bijzonder hoge scores neer konden zetten. Bij enkelen waren de resultaten over het geheel genomen goed, maar werden door enkele missertjes de podiumplaatsen net niet behaald.

Febe Heres en Jules Sprangers, respectievelijk pupil 1 en pupil 2, turnden dit jaar voor het eerst in de landelijke 3e divisie. Een besluit genomen na onderlinge gesprekken tussen de turnsters, de ouders en de trainingsgroep in vervolg op hun prestaties van het vorige seizoen. Het besluit van de vrijwillige promotie van beide meisjes bleek in Joure volkomen gerechtvaardigd. In de loop van het huidige seizoen werden de prestaties van de, nog jonge, meisjes steeds beter. Door vooral hun eigen sterke inzet behaalden Febe en Jules een fantastische tweede plaats.

Marrit van der Werve, jeugd keuze oefenstof niveau F, turnde tijdens de provinciale finale een ijzersterke finale. Deze 13-jarige turnster werd dit seizoen door o.a. enkelproblemen belemmerd in haar trainingopbouw. Haar fysieke problemen leverden soms ook mentale problemen op. Vooral tijdens de laatste training weken heeft Marrit, soms de pijn verbijtend, geknokt om een hoog resultaat te bereiken. Zij mag, met recht, trots zijn op de zilveren medaille welke afgelopen zaterdag behaald werd. Voor Marijke Geertsma, senior niveau C, was van te voren al bekend dat de wedstrijden in Joure haar afsluiting van een lange turncarrière zou zijn. Als moeder van een 2-jarige dochter werd 1 keer per week trainen soms al een probleem. De 29-jarige turnster liet tijdens de provinciale kampioenschappen zien dat zij op alle onderdelen hoog kon scoren. Ook Marijke werd beloond met de tweede plaats.

Alhoewel nog de clubteamwedstrijden voor de jongens/ heren en de officieuze toestelfinales voor de keuze oefenstof turnsters komen, kan nu betreffende het meisjes- /damesturnen terug gezien worden op weer een goed geslaagd seizoen. Vaak worden de prestaties op het conto van een enkele trainer geschreven. Ten aanzien van het meisjes-/ damesturnen is dat niet terecht. Naast de hele trainersgroep, de belangstelling van de ouders en de gigantische medewerking van de sporthalbeheerders zijn het de turnsters die onderling en samen met de trainers een dusdanige mooie training sfeer gecreëerd hebben waardoor de hoge resultaten realiseerbaar waren en blijven.